maandag 10 december 2012

Nikon quick start workshop

Gisteren ging naar Burgers Zoo voor de Quick Start Workshop van Nikon. Bij aankoop van een actie model (ik heb de D3100) kon je deze workshop volgen voor 15 euro. Super leuk dus! De workshop begon al om 10 uur. Dat betekende om 7 uur 's ochtends opstaan, maar het was het helemaal waard. Vooral de moeilijke dingen werden uitgelegd, zoals ISO, diafragma en sluitertijd, dit alles onder leiding van een professionele fotograaf. Daarna kon je alles in praktijk brengen door te oefenen in de dierentuin. 



We begonnen met wat uitleg over het diafragma. Deze kun je instellen  met het draaischijfje aan de bovenkant bij de letter A. Kort het verschil: Bij een grote opening (en een klein diafragma getal) wordt alles wat erg dichtbij gefotografeerd is scherp, en de achtergrond wordt wazig (foto 1). Bij een kleine opening (en een groot diafragma getal) wordt zowel het onderwerp als de achtergrond scherp (foto 2). Verder past de camera zelf de sluitertijd aan voor voldoende licht. Wat voorbeelden:

Met het diafragma helemaal open

Met het diafragma half gesloten

Verder werd ook de sluitertijd besproken. Bij een korte sluitertijd kun je scherpe foto's maken van bewegende onderwerpen (foto 1). Een langere sluitertijd kun je bijvoorbeeld gebruiken voor watervallen of vuurwerk. Je krijgt dan niet bijv. de druppels van de waterval maar de hele stroom die er loopt (foto 2). Bij een lange sluitertijd kun je het beste een statief gebruiken. Als je deze niet hebt kun je maximaal een seconde kiezen als sluitertijd, anders wordt de foto bewogen. Je verandert deze stand trouwens bij de S op het draaischijfje. Ook hier past de camera zelf het diafragma aan.

Deze vogel bewoog voortdurend met zijn vleugels en toch is de foto helemaal scherp. (sluitertijd: 1/250 s.)

Bij deze waterval heb ik een iets langere sluitertijd genomen, waardoor je echt de straal ziet. 
(sluitertijd 1/5 s.)

Tot slot hebben we het gehad over de ISO waardes. De ISO heeft te maken met de lichtgevoeligheid van je sensor in je camera. Je kunt instellen dat de camera zelf die ISO waarde kiest, maar het is natuurlijk altijd beter om het zelf in te stellen. Bij weinig licht of kunstlicht kies je een hogere ISO (foto 1) en bij veel natuurlijk licht een lage ISO. Ook kun je kiezen om in het donker je flitser te gebruiken maar dit vindt ik persoonlijk minder mooi (foto 2). De ISO kun je instellen bij je camera instellingen.



Dit was echt een super dag, helaas moest ik vandaag al weer naar school. Ik heb er echt onwijs veel aan gehad en ga dit ook zeker gebruiken voor nog mooiere foto's. Tot slot nog een paar andere foto's van de dierentuin:

Er stond serieus een boom met stekels!

Nog even oefenen met het diafragma

De giraffen waren heel nieuwsgierig wat wij nou weer voor rare dingen hadden.

Een rode lynx in beweging gefototgrafeerd

 Een vis met een veel te lange neus in de Ocean

 En tot slot nog deze super mooie gif groene slang

XX Ryanne












5 opmerkingen:

  1. Die laatste vind ik het mooist!

    Liefs, Elbrich

    Merry Christmas!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Die laatste foto is zo mooi! Dat komt omdat de kleuren daar zo goed in uitkomen en ik ben wel benieuwd hoe je kleuren kunt versterken met welke instellingen op je spiegelreflex.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. ooh wat leuk om daar een cursus te volgen, gevolg: mooi beeldmateriaal!

    BeantwoordenVerwijderen